Receptsida
Här kommer efterhand att publiceras några av världens bästa recept.
1. Kerstins Marängtårta
2. Kerstins Pannacotta med frysta hallon och kola sås.
3. Malin och Lars Glacerade Revbensspjäll.
4. Evas Ananaspaj.
För att skriva ut, markera receptet, och välj från utskriftsmenyn utskrift av markerat innehåll.

1. Kerstins marängtårta
Senast avnjuten på 2007 års  midsommarkalas hos Ulf och Katrin i Stumsnäs
Denna tårta ser lyxig ut och smakar friskt och gott. Den går bra att baka dagen innan och fylla innan serveringen, om du vill fylla tårtan senare kan du förvara den i ugnen efter att både tårtan och ugnen har svalnat. Som fylld bör tårtan förvaras i kylskåp övertäckt med plastfolie.

Tårtbotten

  • 125 g margarin
  • 1 dl socker
  • 2 äggulor
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • lite margarin att smörja bakplåtspapperet med

Marängsmet

  • 2 äggvitor
  • 1,75 dl socker
  • 1 tsk vanillinsocker

Garnering

    100 g finhackade hasselnötter

Fyllning

  • 4-5 dl äppelmos (gärna lättsötad). Frukterna kan bytas mot hallon eller annat bär.
  • 4-5 bananer
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vanillinsocker
  1. För botten behöver du en flat ugnsplåt och ett välsmort bakplåtspapper. Ställ ugnen på 180 grader (ej varmluft).
  2. Rör socker och margarin tills det är poröst.
  3. Skilj äggulorna från vitorna, spara äggvitorna i en vispbunke till marängen.
  4. Blanda gulorna i socker- och margarinsmeten. Tillsätt mjölken och sedan mjölet blandat med bakpulvret.
  5. Vispa äggvitorna i den andra bunken till ett hårt skum. Vispa sedan i sockret och vaniljsockret tills marängsmeten är alldeles blank och seg.
  6. Börja med att breda ut kaksmeten i ett mycket tunt lager på det smorda bakplåtspapperet, smeten skall täcka hela plåten. Fortsätt med att breda på marängsmeten utanpå kaksmeten. Strö sedan över nöthacket.
  7. Ställ in plåten på nedersta falsen i ugnen och grädda i 20 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 15 minuterna. Om ytan ser ut att bli bränd, kan du de sista minuterna lägga ett rent bakplåtspapper över kakan. Kolla med en sticka att kakan är klar och låt den svalna innan du fyller den.
  8. Vispa grädden till fyllningen och smaksätt med vanillinsockret.
  9. Dela kakbottnet på mitten med en vass kniv. Välj den finare och fluffigare halvan till överdel och bred äppelmoset på den andra.
  10. Skiva bananerna och täck äppelmoset med skivorna. Bred sedan vispgrädden över.
  11. Lösgör den andra halvan från bakplåtspapperet, använd en stor stekspade. Lyft sedan halvan med hjälp av några stekspadar utanpå den fyllda kakan. Klarar du inte av att lyfta hela på en gång kan du dela locket itu och lyfta en del åt gången.
  12. Sedan lösgör du tårtan från bakplåtspapperet och flyttar den på serveringsfatet som sådan, eller skär den i färdiga serveringsbitar.
  13. Tårtan är frasigast som nyfylld, men den är också god följande dag då den blivit saftigare.

 

2. Kerstins Pannacotta med frysta hallon och kolasås.
 
4-5 portioner

5 dl vispgräddde
1/2 dl socker
1/2 vaniljstång
2 gelatinblad

 

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka upp grädde, socker och vaniljstång(skrapa ur vaniljstången).
Låt svalna en stund innan gelatinet tillsätts, rör om ordentligt.
Slå upp i portionsformar, gärna i ett glas eller kopp.
Kolasås

2 dl visp- eller mellangrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap

Blande allt och koka ihop till lagom såskonsistens, se till att den inte blir för tjock, då stelnar den på hallonen sen. Kom ihåg att den ska vara het vid serveringsögonblicket.
Servering

Lägg en stor hög frysta hallon på den kylskåpskalla Pannacottan. Slå över het kolasås. Servera bums!

 

 

 

3.Malin och Lars Glacerade Revbensspjäll
Koka spjällen en dag förväg, skiva dem och pensla sedan med glaze.

Till 4-6 personer behövs:
1,5 kg tjockskurna revbensspjäll
1-2 gula lökar
0,5 msk salt
0,5 tsk svartpepparkorn
Glaze:
0,5dl farinsocker
0,5 dl soja
0,5 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm mald ingefära
0,5-1 tsk habanerosås
0,5 msk paprikapulver

1. Skölj av köttet och lägg det i en trång kastrull. Häll på kokande vatten så att det täcker. Skala och skär löken i klyftor och lägg i dem samt salt och svartpeppar.
2. Sjud spjällen tills de är riktigt möra, 1-1,5 timme. Prova med en provnål i köttet. Ta upp spjällen och låt dem kallna.
3. Blanda ingredienserna till glazen.
4. Skär spjällen i bitar och pensla dem med glazen. Låt det dra in en stund.
5. Grilla spjällen på ganska svag värme tills de är heta och har fått fin färg. Pensla med mer glaze någon gång under tiden.

 

4. Evas Ananaspaj
Åts under stor njutning på festen
hos Eva och Pierre efter Wilkensongolfen 2009.

pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl socker
100 gr smör
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
pajdegen ska inte förgräddas

fyllning:
2 burkar creme fraiche
1 stor burk krossad ananas (utan spad)
1 ägg
½ dl socker

Gräddas i 175 gr 25-30 min i varmluftsugn, 40 min i vanlig ugn.